Likidite Sağlayıcılar İçin

Likidite Sağlayıcı Yatırım Getirisi

Likidite sağlayıcılar, %0.25 işlem ücretiyle ödüllendirilir ve her bir alım satım işlemi söz konusu havuzdaki likidite sağlayıcılara orantısal olarak dağıtılır.

Likidite sağlayıcılar, likidite sağlarken geçici zarara maruz kalırlar. Bu geçici zarar, likidite havuzdan çıkarıldığında kalıcı hale dönüşür.

Likidite sağlayıcılar, elde edilen işlem ücretleri > geçici zarar durumunda kârda olurlar.

Likidite sağlarken elde edilen yatırım getirisi, likiditenin hacme oranının yüksek olduğu ve token çifti arasındaki korelasyonun da yüksek olduğu durumda en yüksek seviyededir.

Geçici Zarar (Impermanent Loss)

Impermanent Loss (Geçici Zarar), likidite sağlarken meydana gelen geçici zarardır. Genellikle, bir varlığı tutmak ile söz konusu varlık için likidite sağlamak arasındaki fark olarak açıklanır. Geçici zarar, genellikle likidite sağlayıcının doğru oranda iki varlığı da sağlaması gereken standart likidite havuzlarında, bu varlıklardan birinin diğerine göre daha volatil olması halinde meydana gelir.

wETH/xDai 50/50 çiftini örnek verecek olursak, wETH'nin değerinin artması halinde havuz, havuzdaki fiyatın havuzda bulunan tokenlerin ikisi için de aynı değeri koruduğu gerçek piyasa fiyatını yansıtması açısından arbitrajcılara güvenmek durumundadır. Bu da değeri artan tokenden elde edilen kârın likidite sağlayıcıdan alınması durumuna yol açar. Bu noktada, likidite sağlayıcı likiditeyi geri çekmeye karar verirse bu geçici zarar kalıcı hale gelir.

Likidite Farming

Bir dönem, hny.farm adresinde likidite farmlarımız açıktı. Honeyswap'ta likidite sağlayanlar LP tokenlerini Honey ödemesi alacak şekilde (fonlaması tekliflerle sağlanan) stake debiliyorlardı. Bu da Honeyswap'ta likiditenin artırılmasını amaçlamaktadır. Bununla birlikte, topluluktaki genel kanı Honey farmlarının sürdürülmesinin yararlı olmadığı yönünde olduğundan dolayı şu anda likidite farming mevcut değil.

Last updated